Planningtools om het leven van architecten te vergemakkelijken

8 slimme manieren waarop online planningstools het leven van architecten vergemakkelijken

Laat mij vertellen hoe architecten tijd kunnen vrijmaken voor creatievere activiteiten door gebruik te maken van de KONE Planning & Design Tools om moeiteloos lift- en roltrapontwerpen te configureren die echt bij hun gebouw passen.

Welkom terug! Leuk om je weer te zien. Mijn eerste blog moet jouw interesse hebben gewekt. Dat is maar goed ook: als je een architect, ontwerper of consultant bent, kan je het je niet veroorloven om NIET geïnteresseerd te zijn in de online planningtools van KONE, want deze kunnen jouw ontwerpproces exponentieel versnellen en je helpen om prijzige fouten te voorkomen. Met onze online tools ontwerp je eenvoudig precies wat je nodig hebt tijdens het planningsproces van liften en roltrappen - zowel letterlijk als visueel.

In mijn eerste blog heb ik een paar van de klassieke "rampscenario's" bekeken die met onze tools in de kiem gesmoord kunnen worden. In deze tweede blog ga ik dieper in op het planningsproces, hoe de tools worden gebruikt en in welke fasen KONE Elevator Planner, KONE Escalator Planner, en KONE Car Designer handig van pas komen.

Ik wil hier nogmaals aan toevoegen dat deze tools volledig gratis te gebruiken zijn en dat je niet hoeft in te loggen om ze volledig te kunnen gebruiken.

Tools voor elke stap in het planningsproces

De gratis, online planningtools van KONE helpen giswerk en vervelend onderzoek tijdens belangrijke planningsfasen voor liften en roltrappen te voorkomen.
De gratis, online planningtools van KONE helpen giswerk en vervelend onderzoek tijdens belangrijke planningsfasen voor liften en roltrappen te voorkomen.

Laten we de puntjes op de i zetten.

Je ontwerpt een groot gebouw met meerdere verdiepingen, zoals een luchthaven, verkeersknooppunt, winkelcentrum of kantoorgebouw, waar dagelijks honderden, zo niet duizenden mensen doorheen lopen. Ze komen en gaan, verplaatsen zich op en neer, hopelijk volgens de route die jij in je oorspronkelijke plan voor ogen had. Je hebt dus liften en roltrappen nodig – een heleboel - en ze moeten zorgvuldig worden ontworpen en geplaatst, zodat de reis van elke bezoeker soepel, efficiënt en zonder knelpunten verloopt. En, met een beetje geluk, misschien zelfs inspirerend is?

Slik. Waar moet je beginnen? Waar moet je rekening mee houden? Waar moeten de liften komen? Hoeveel ruimte moet er zijn voor de liftschachten? Hoeveel roltrappen heb je nodig? Wat is hun optimale helling, benodigde ruimte en snelheid? Wat voor soort extra technische constructies zijn er nodig? Met welke plaatselijke bouwverordeningen en veiligheidsvoorschriften moet je rekening houden? Is er een kant-en-klare fabrieksoplossing die bij jouw ontwerp past, of moet je het ontwerp aanpassen?

Een miljoen vragen doemen op in je hoofd. Je voelt die kleine paniekaanval al komen. Wat als je, de hemel verhoede, je berekeningen verkeerd hebt? Normaal gesproken is dit het punt waarop de meeste architecten en planners het opgeven en een beroep doen op een gespecialiseerde verticale transportingenieur. Maar weet je dat je niet langer hoeft te wachten? Je kan veel van de antwoorden zelf vinden door eenvoudigweg de online Planning & Desing Tools van KONE te raadplegen, hetzij op je laptop of met behulp van een mobiele app, indien van toepassing. Het is echt zo eenvoudig!

Hier ontdek je hoe de tools worden gebruikt.

1. Welke installatie heb ik nodig? - Inzicht in de verplaatsingen van mensen

De toegang tot KONE's deskundige kennis, gegevens en simulatietools helpt architecten bij het plannen van de beste people flow-ervaring in verschillende soorten gebouwen.
De toegang tot KONE's deskundige kennis, gegevens en simulatietools helpt architecten bij het plannen van de beste people flow-ervaring in verschillende soorten gebouwen.

Voordat je een gebouw kan ontwerpen dat verticale en horizontale oplossingen bevat voor de doorstroming van grote massa's, moet je eerst grondig begrijpen hoe mensen zich verplaatsen. Waar bevinden zich de belangrijkste verkeersstromen? Waar liggen de grootste knelpunten? Hoeveel installaties zijn er nodig om de piekstromen te verwerken? Dit alles kan niet worden overgelaten aan giswerk: het is een exacte wetenschap.

Om je te helpen bij het beantwoorden van deze basisvragen, kunnen de planningstools van KONE je helpen inzicht te krijgen in de behoeften van jouw gebouw met betrekking tot verplaatsingen van personen. Nadat je jouw parameters hebt ingevoerd, vertellen de tools precies wat je nodig hebt, hoeveel units je nodig hebt, hoeveel ruimte ze in beslag zullen nemen en hoe je ze moet configureren volgens de bouwvereisten (deze functie is nog niet overal beschikbaar).

2. Hoeveel ruimte moet ik voorzien? - Inzicht in afmetingen

Nu weet je welke installaties je nodig hebt. Dat is een begin. Maar hoeveel ruimte moet je ervoor voorzien?

Architecten, planners en consultants gebruiken onze planningstools gewoonlijk in de vroege planningsfase om precies vast te stellen hoeveel ruimte er voor liften en roltrappen nodig is, en ook om te bepalen welke speciale technische constructies er nodig kunnen zijn. Nadat je de specificaties voor de vereiste lift- en roltrapcapaciteit hebt ingevoerd, vertellen de tools niet alleen wat je nodig hebt, maar ook hoeveel ruimte ze in beslag zullen nemen.

De outputs specificeren niet alleen de reservering van de ruimte in het gebouw, maar ook de dimensionale en structurele vereisten voor alle verticale en horizontale personenstroomoplossingen. Zo kan je bijvoorbeeld ontdekken dat je bent vergeten voldoende ruimte te voorzien voor de machinekamer, of dat het plafond te laag is voor de roltrapspanten. Met de tools van KONE weet je meteen hoeveel ruimte je hebt om mee te spelen.

3. Voldoet mijn ontwerp aan de plaatselijke voorschriften? - Inzicht in veiligheid

Zorg ervoor dat je project vanaf het begin voldoet aan de relevante plaatselijke voorschriften.
Zorg ervoor dat je project vanaf het begin voldoet aan de relevante plaatselijke voorschriften.

Niets is belangrijker dan veiligheid. Maar bouwvoorschriften en veiligheidsvoorschriften verschillen van land tot land, en soms kan het moeilijk zijn om elk detail bij te houden. Ben je volledig op de hoogte van de Europese norm EN 81-20:2014, die de sterkte-eisen voor schacht- en kooideuren specificeert? Ben je bekend met de Aziatische voorschriften voor de verlichting van kooien en schachten? Tenzij je een die-hard liftnerd bent, waarschijnlijk niet!

Lokale voorschriften kunnen soms extra veiligheidsvoorzieningen voor liften vereisen, en dit kan van invloed zijn op de schachtafmetingen, de dakconstructie of zelfs de hoogte van het hele gebouw - en dus op de totale kosten van het project. Als je gewoon een oud liftontwerp van een vorig project overplant zonder rekening te houden met deze aanvullende eisen, liggen er prijzige veranderingen in het verschiet!

In dergelijke gevallen kunnen de planningstools van KONE je veel geld helpen besparen. Nadat je jouw parameters en de locatie van jouw project hebt ingevoerd, zorgen de tools er automatisch voor dat jouw ontwerp voldoet aan de relevante lokale voorschriften. En, het allerbelangrijkste, je kan rustig ademhalen en weten dat je bijdraagt aan de veiligheid van de gebruikers van het gebouw.

4. Hoe visualiseer ik het voor mijn klant? - Handige BIM outputs

Dit is één van mijn favoriete dingen aan onze planningstools: Nadat je jouw parameters hebt ingevoerd, geven de tools CAD- en BIM-outputs die op maat van jouw project zijn gemaakt. Wat kan er eenvoudiger zijn?

Nu heb je een duidelijk gevisualiseerd "object" dat direct in jouw bouwplan kan worden geplaatst. Plus, je hebt iets concreets om aan jouw klant te laten zien in de vroegste stadia van planning. Dit BIM "object" is een stabiel element dat je flexibel kan importeren wanneer je jouw ontwerp wijzigt en aanpast.

Building Information Modeling (BIM) is al enige tijd een opkomende trend in het ontwerpen en beheren van gebouwen, en ik ben blij te kunnen zeggen dat we bij KONE naadloos samenwerken met klanten die BIM gebruiken tijdens de plannings-, bouw- en gebouwbeheerfasen van het project.

5. Hoe deel ik de specificaties met de aannemer?

Een andere geweldige eigenschap van de planningstools van KONE is dat ze specificatiedocumenten voor de installaties als outputs leveren die je in je eigen projectdocumentatie kan gebruiken om de technische vereisten voor het gebouw te beschrijven. Deze informatie kan vervolgens eenvoudig worden doorgegeven aan de aannemer in het RFP/RFQ-proces en worden doorgestuurd naar potentiële leveranciers om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit en hun voorstellen in lijn zijn met wat is gespecificeerd.

6. Hoe zal het eruit zien? – Til uw ontwerp naar een hoger niveau

Test verschillende stijlopties zodat de liftkooi perfect in de ontwerpplannen past.
Test verschillende stijlopties zodat de liftkooi perfect in de ontwerpplannen past.

Het technische aspect is achter de rug, oef. Nu is het tijd voor de visuals. Dit is waar KONE Car Designer goed van pas komt. Deze gebruiksvriendelijke online tool - die ook beschikbaar is als mobiele app - zorgt ervoor dat het uiterlijk van je lift past bij je esthetische doelstellingen, de stijl van hetgebouw en de gewenste eindgebruikerservaring.

Met de tool kan je een verbazingwekkende verscheidenheid aan innovatieve materialen, verlichtingsoplossingen en andere stylingopties mixen, matchen en testen, waardoor het eenvoudig wordt om de meest geschikte componenten en materialen te vinden die bij de gewenste sfeer en gebruikersomgeving passen. Het maakt het ook eenvoudig om tegemoet te komen aan de behoeften van mensen met een beperking en de liftervaring zo te plannen dat deze geschikt is voor veel verschillende soorten gebruikersgroepen.

Het ontwerpaanbod van KONE is het breedste en meest flexibele in de industrie, dus de keuzemogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Ik zou hier nog pagina's over door kunnen gaan, dus ik zal in mijn volgende blog op dit onderwerp terugkomen.

7. Intuïtief gebruik - het is een no brainer!

Het beste van de KONE tools is dat ze superintuïtief in het gebruik zijn. Het is vrijwel onmogelijk om ze verkeerd te gebruiken of om in verwarring te raken over wat je moet invoeren of wat er vervolgens gebeurt. Al te vaak worden dit soort tools ontworpen vanuit een al te technisch of deskundig oogpunt. Onze tools zijn echter niet alleen nauwkeurig, maar ook zeer "menselijk", zodat je moeiteloos precies kan configureren en ontwerpen wat je nodig hebt. Bovendien worden de outputs van de tools geproduceerd op basis van jouw project en ontwerp op maat: zij nemen de lastige onderdelen voor hun rekening, zodat jij meer energie overhoudt voor de creatieve kant van het project.

Wij hebben het voor jou geregeld: ga je gang en laat je creativiteit de vrije loop.

8. Gedetailleerde gegevens waar je op kan vertrouwen

Architecten en ontwerpers werken altijd onder tijdsdruk en moeten vaak meerdere iteraties uitvoeren. De meesten hebben waarschijnlijk niet de tijd of de interesse om experts op het gebied van liften en roltrappen te worden - en dat hoeft ook niet! Bovendien hoef je je waarschijnlijk niet dagelijks bezig te houden met de planning ervan, dus het is maar al te gemakkelijk om de informatie die je nodig hebt te vergeten of kwijt te raken.

De tools van KONE bieden een snelle, eenvoudige manier om deze uitdagingen aan te gaan. Het enige wat je hoeft te weten is waar je de tools kan vinden, en je bent helemaal klaar om te spelen met verschillende oplossingen, de schachtafmetingen, specificaties, en CAD- en BIM-bestanden. De tools worden voortdurend onderhouden met de meest recente productinformatie, dus je kan erop vertrouwen dat de gegevens altijd accuraat en up-to-date zijn. En, wat belangrijk is om toe te voegen: wij leveren geen generieke gegevens, maar betrouwbare, op maat gemaakte specificaties op basis van de exacte behoeften en productdetails die jij invoert.

Dat zijn acht redenen waarom de KONE Planning & Desing Tools een groot positief verschil kunnen maken in jouw ontwerpproces.

Samenvattend kan de waarde van de KONE-tools het best worden omschreven als het snel en envoudig vinden van nauwkeurige, actuele informatie - wat niet altijd het geval is geweest. Je kan nu jouw kasten opruimen en al die stoffige, 10 jaar oude planningshandleidingen weggooien. De tools van KONE staan 24 uur per dag, 7 dagen per week tot uw beschikking, op elk toestel, of je nu op kantoor aan het werk bent of 's avonds thuis een geweldig idee krijgt.

Hou de website in de gaten voor mijn volgende blog, die dieper zal ingaan op het designaanbod van KONE en de KONE Car Designer tool.

Aleksi M

Over mij

Mijn naam is Aleksi Marjamäki en ik ben verantwoordelijk voor KONE customer-facing tools voor architecten en ontwerpers. Ik werk al 16 jaar voor KONE, dat is eigenlijk mijn hele professionele leven. Mijn achtergrond is marketing, dus ik ben geen "tech guy", maar als eigenaar van een zeer oude motorfiets, ben ik langzaam veranderd in een monteur (niet uit vrije wil, maar meer uit noodzaak). Om eerlijk te zijn weet ik waarschijnlijk meer van standup comedy dan van techniek, maar wat mij betreft ben ik daardoor de perfecte "expert" om uit te leggen hoe architecten voordeel kunnen halen uit het gebruik van KONE-tools. De reden waarom deze tools zo onmisbaar zijn, is juist omdat niet iedereen een ingenieur is! Ik niet, u niet, zelfs de legendarische Alvar Aalto niet. En als u het mij vraagt, had zelfs Aalto een paar ontwerprampen kunnen voorkomen als KONE-tools in zijn tijd beschikbaar waren geweest!

Afbeelding

Naam: Aleksi Marjamäki

Woonplaats: Ik kom uit een klein stadje genaamd Ulvila in de buurt van Pori aan de westkust van Finland.

Opleiding: Ik heb gestudeerd aan de Universiteit van Oulu en daarna aan de Universiteit van Tampere. Mijn hoofdvak was marketing, maar ik heb ook strategie en boekhouding gestudeerd.

Professionele rol: Ik ben lid van het Global New Equipment Business Development team van KONE. Ik ben verantwoordelijk voor tools zoals de Elevator and Escalator Planner en Car Designer tools voor het detailleren van de visuals van liften, evenals een paar andere klantgerichte tools die we momenteel aan het testen zijn.

Werkgeschiedenis: Ik ben in 2005 begonnen aan KONE's International Trainee Program (ITP) in Den Haag, Nederland. Ik heb ook gewerkt als business development manager bij KONE Great Britain in de tijd dat Building Information Modeling (BIM) een opkomende trend werd in het ontwerpen van gebouwen en samenwerking.

Hobby's: Ik doe sinds 2016 aan CrossFit. Ik snowboard ook een paar keer per jaar. Ik wacht tot COVID voorbij is zodat ik weer kan gaan skiën in de Alpen. Ik heb ook een boot en een motor en breng graag warme zomeravonden door varend rond de eilanden van Helsinki of cruisend door de stad op mijn motor.

Hoe ik me ontspan: Ik luister naar veel podcasts, sommige meer professioneel, maar meestal terloops levenslessen. Ik hou ook erg van stand-upcomedy - kijken en luisteren, niet zelf doen.

Wie inspireert me: Mijn zoon Oiva, die acht is, en mijn dochter Anni, die in juli vijf is geworden.

Cookies

We gebruiken cookies om de functionaliteit van de site te optimaliseren en om u de best mogelijke ervaring te geven tijdens het surfen op onze site. Als u hiermee akkoord gaat en alle cookies accepteert, hoeft u alleen maar op de knop 'Accepteren' te klikken. U kan ook onze privacyverklaring bekijken.